reinaenytzen.reismee.nl

Halong Bay, Ninh Binh en Hue

Daar waren we weer! In het nieuwe jaar en alweer een week reizend door Vietnam. Wat een prachtig land is dit en wat een indrukken doen we op. Teveel om in een verhaaltje (tenminste datproberen we steeds)kwijt te kunnen maar we doen weer een poging! We waren gebleven in Hanoi waar we na wat sightseeing daar met een tour van 3 dagen en 2 dagen vertrokken naar Halong Bay. De eerste nacht sliepen we op de boot, de tweede nacht (oudjaarsavond) in een hotel op het eiland Cat Ba. De eerste dag bestond uit de reis naar Halong Bay en een boottocht door het gebied met vreemd gevormde rotsen die oprijzen vanuit het water. Het weer viel wat tegen maar de uitzichten waren prachtig. Dag twee zijn we met de fiets door het national park op Cat Ba Island gereden. Daarna met de boot richting het stadje waar wij oud en nieuw moesten gaan vieren. Om 8 uur pikte onze guide ons op om naar een party te gaan. Daar aangekomen waren alleen onze duitse vrienden Claus en Anita (ook van de tour) aanwezig! Later bleek dat alle guides hun tourvrinden hiermee naar toe namen dus uiteindelijk was het vol met vele toeristen! Na vele cocktails en biertjes (happy hour tot 10 uur) hebben we hier het oude jaar uitgezeten. Om half 1 lagen we alweer in bed, om 7 uur 's ochtends ging de wekker voor de terugreis naar het vaste land.

Aangekomen in Halong City was het plan met de localbus door te reizen naar Ninh Binh. We besloten een taxi te nemen naar het ' busstation'. Daar aangekomen tickets gekocht voor de bus voor de prijs die ook vermeld stond in de planet! Dat leek goed te gaan. We kwamen nog 2 stellen (duits en zwitsers)tegen die ook naar Ninh Binhgingen dus we konden samen opreizen. We werden door de dame van het loket naar de weg gebracht. Dit vonden we al wat vreemd omdat alle bussen vanaf het perron vertrokken. Aan de weg stopte een kleine bus vol met vietnamesen. Hieruit stapte een niet al te vriendelijk ogende man die vervolgensschreeuwend en zeer agressief ons en onze tassen in de bus propte! Al snel werd duidelijk dat deze man niet zo blij was omdat we onze tickets op het busstation hadden gekocht en niet bij hem. De jonge van het zwitserse stel had vietnamese ouders en sprak de taal! De totaal niet blije man van de bus verzocht ons nogmaals te betalen. Na lang te hebben volgehouden dat wij hem niet verstonden als hij geen engels sprak moesten we toch echt wel dokken. Anders was en of wij of onze bagagge die van de bus af zou worden gedropt! Wat een goed begin van het nieuwe jaar, dachten wij! Of het nou het busstation was of de man zelf die ons weer mooi opgelicht heeft weten we niet, maar gelukkig kunnen we er om lachen. Dus bus met plaats voor 20 personen was vervolgens de hele 4,5 uur durende reis afgeladen met zo'n 40 personen maar ook dat hebben we overleefd.

Aangekomen in Ninh Binh hadden we snel een goed hotel te pakken. Het plaatsje zelf had weinig te biedenmaar de omgeving, zo bleek een dag later, was fantastisch! We hadden 2 motorbikes met driver geregeld die ons rond tourden door de omgeving. De foto's volgen! Wat ons vooral is bijgebleven van deze dag zijn de vriendelijke mensen en de vele traptreden (zo'n 1000 deze dag)! Onze laatste dag in Nihm Binhzijn we door auto met driver naar het national park gebracht. Hier hebben we een 7 km lange wandeling gemaakt! Ook hier bestond de wandeling voornamenlijk uit trappen. De luchtvochtigheid was hoog dus het was even puffen. Vervolgens bracht onze driver ons naar een floating village op het Ken Ga canal! Een prachtige rivier omgeven door rijstvelden en huizen aan het water. Voorheen leefden de mensen hier op het water maar dit is door de jaren heen veranderd naar 'aan' het water. We zijn per boot de rivier over gevaren. De terugreis kreeg deze ' speedboat' echter pech en dat betekende wachten! Uiteindelijk pikten we nog een mooie zonsondergang mee op de rivier dus wij hadden het best naar ons zin. Terug in het hotel was het wachten op de nachtbus naar Hue! We wouden ook deze manier van reizen meemaken dus besloten dit maar eens uit te proberen. Om 22.00 uur werden we opgepikt door de bus! Geschokt door wat we aantroffen.... een bus vol! Was er nog wel plaats? En jawel hoor daar was nog plaats, achter in de bus een plekje! Ytzen uiteindelijk onder tussen 4 vietnamese dames op zo'n 2 m2. Ik naast een hele grote Fransman die eigenlijk 1,5 keer groter was dan zijn bed. De hele bus was voorzien van gangpad en dus had je nog wat privacy. De achterkant van de bus bestond uit 5 bedden naast elkaar. En een bed was denk ik 40 a 45 cm breedt! Uiteindelijk hebben we toch nog een aantal uurtjes geslapen en kwamen we om half 8 aan in Hue!

Vertrokken vanuit het druilerige, koude noorden, kwamen we nu aan in het zonnige centraal Vietnam. We moeten nog1 berg over en dan weten we zeker dat de zon elke dag zal schijnen. Eerst de citaldel bekeken, het oude stadsdeel van Hue.

De gebouwen werden zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen de Fransen en de Vietcong in 1947 en nog eens in 1968 tijdens het Tet Offensief van de Vietcong en de daarop volgende bombardementen door de Amerikanen.

Vooral in de 'Verboden Stad' was de schade groot. Al twintig jaar wordt gewerkt aan restauratie van de paleizen waar wij getuige van waren tijdens ons bezoek.

Entoen was het alweer vandaag! Onze laatste dag in Hue. Vanmorgen deden wij nog een poging te fietsen maar het was eigenlijk te warm en de fietsen waren niet super dus erg snel kwamen we niet vooruit. 's middags besloten we weer een tour te doen achterop de motorbike met driver. Dit is ons weer zeer goed bevallen. De opmerkelijkste bezichtiging was een museum waarin een oud vrouwtje vertelde ' met handen en voeten' hoe de rijst handmatig werd gemaakt! Erg leuk om te zien en ook erg lastig en zwaar om te doen. Daarnaast door de mooie rijstvelden getoured en weer verschillende tempels, pagodes en tumbs bezocht. Wat een mooi land is het toch. Morgen reizen we naar Danang, gelegen aan China Beach. De treinreis naar Danang moet al een excursie op zich zijn dus we zijn wederom benieuwd wat ons weer te wachten staat.

Voor nu de groeten en veel liefs!!!

Reina en Ytzen

Alfred

Ha die Ytzen en Reina,

Volgens mij vermaak jij je nog steeds prima.
Iig nog een goed nieuw jaar maar dat gaat zo wel goed komen.

Groeten

Ingrid, Alfred en Gijs

Moniek

Heerlijk! Verhalen klinken heel herkenbaar! Volgens mij kon je bij Hue ook een tour doen naar allemaal oorlogs-dingen zoals ondergrondse tunnels en woningen enzo, die waren ook erg indrukwekkend en daar komen wij met onze europese heupen amper doorheen...
Geniet ervan! Groetjes Moniek

Heit en Claudia

Hallo Reina en Ytzen,

Wat beleven jullie toch wat. Ik kan me voorstellen dat al die indrukken moeilijk op papier te zetten zijn. Eerst dachten we dat jullie Thailand mooier vonden dan Vietnam, maar als we de verhalen nu zo lezen denken we dat t andersom is.
We zien al weer uit naar de foto's en de volgende verhalen.
Groetjes van Heit en Claudia en een poot van Ronnie

Betty

Ook vanuit Haiti blijf ik jullie volgen ;-) Vind het super om jullie verhalen te lezen! Blijf zo genieten!
Liefs!

Albert

Hey Reina en Ytzen!

Leuk om al dy ferhalen fan jim troch te nimmen! Bin wol in bytsje jaloers hjer!! Mar Fryslân bliuwt ek syn charme hâlden, want neie wike is hjir de alvestêdentocht! ;) Nee hjer, der sjocht it noch net nei út, want der falt wat tefolle snie, mar oan de temperaturen leit it net! Ik tink it tsjinoerstelde fan wat jim no belibje.. Geniet der noch mar efkes in pear maand fan en tot gauw! En de beste winsken BTW, net allinich fan my, mar ek fan Marten ;), dy sit tsjinoer my! Groetnis

Marieke

Hallooooo

Wij zitten hier midden in het winterweer dus willen graag wat zonnige pics!!

x